• mar. mai 21st, 2024

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Casa Atelier „Gabriel Popescu” oferă acces gratuit astazi, 15 mai, pentru a celebra 49 de ani de la deschidere

ByDâmbovițaMedia

mai 15, 2021

Sâmbătă, 15 mai 2021, se împlinesc 49 de ani de la deschiderea Casei Atelier „Gabriel Popescu” Vulcana – Pandele, modernizată prin proiectul „Restaurarea şi consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana–Pandele, judeţul Dâmboviţa”, implementat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014.

Cu această ocazie, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște,  oferă acces gratuit sâmbătă, 15 mai 2021, în cadrul Casei Atelier „Gabriel Popescu” Vulcana – Pandele.

Gabriel Popescu s-a născut în localitatea Gura Vulcănii, județul Dâmbovița, în anul 1866, cu puțin timp înainte ca viitorul rege Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen să accepte urcarea pe tronul Principatelor Unite Române. Destinul îi va întâlni, căci tânărul artist în devenire, Gabriel Popescu, va beneficia de o bursă din partea Casei Regale spre a-și desăvârși măiestria la Paris, iar peste timp gravorul va realiza o memorabilă gravură cu portretul Majestății Sale, imprimată, de asemenea, în orașul de pe malurile Senei. A fost unul dintre cei opt copii ai soților Maria și Grigore Dumitru. Ulterior, artistul a adoptat numele Popescu, după profesiunea tatălui, preot în satul natal. Între anii 1894-1900 urmează, în paralel, cursurile Academiei „Julian” din Paris, unde va studia pictura, și École Nationale et Spéciale des Beaux-Arts, unde practică gravura, impresionând prin calitățile sale excepționale și prin caracterul său atât profesorii, cât și pe colegii alături de care studiază.

Atelier și locuință pentru artist și familia sa, casa, actualul Muzeu Gabriel Popescu,  a fost realizat între anii 1902 și 1905, împreună cu arhitectul Alexandre Clavel, prietenul gravorului. Gabriel Popescu a supravegheat îndeaproape construcția, casa beneficiind și un atelier de lucru generos, prevăzut cu luminator.

După finalizarea intervențiilor de restaurare, modernizare și punere în valoare, a urmat redeschiderea casei-atelier în iunie 2016, cu ocazia „Simpozionului de Gravură” dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui gravor român. De asemenea, pentru a menține vie memoria artistului, începând cu anul 2007, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” organizează Bienala Națională de Gravură „Gabriel Popescu”, ajunsă anul acesta la cea de-a VIII ediție.

Restaurarea şi repunerea în circuitul cultural şi turistic a Casei Atelier „Gabriel Popescu” Vulcana – Pandele, a fost şi este o prioritate a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, constituind un reper cultural major la nivel regional şi naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *