• mie. sept. 27th, 2023

Dambovita Media

Stiri din Dambovita

Ce mai cauta prietenii pe Dambovita Media. Click pe tag

Vernisajul Expoziției lui Carmen Olteanu, la Festivalul Babel

Byadminstefan

iun. 12, 2022

A treia zi de Babel a început cu o conferință de presă, în cadrul căreia s-a discutat despre Vernisajul de artă al artistului plastic –  Carmen Olteanu. La conferința de presă au participat directorului Teatrului Tony Bulandra, Mihai Constantin Ranin, selecționerul Festivalului Babel, Liviu Cheloiu și artistul plastic, Carmen Olteanu.

Introducerea a fost făcută de Mihai Constantin Ranin, care a transmis primele impresii despre Vernisajul expoziției lui Carmen Olteanu.

„O să încep prin ceea ce s-a întâmplat ieri. În primul rând, Vernisajul Expoziției lui Carmen Olteanu, pictorița care ne bucură cu imaginile puse pe simezele din jurul nostru. Dacă vă întrebați cum ajung acești artiști plastici în festivalul nostru…răspunsul este destul de simplu, valoarea și al doilea este legătura cu teatrul. Sigur, nu ne referim la relațiile noastre prietenești, ne referim la relațiile care se pot construi între artiști și între genuri de artă. Nu trebuie să ai o pregătire plastică excepțională ca să-ți dai seama că aceste lucrări nu sunt o emoție legată de lumea copilăriei. Am aflat și eu de la un critic de artă că personajul principal al acestor lucrări este păpușa…Ce poți să faci cu o păpușă și ce reprezintă păpușa? O păpușă este o reprezentație umană, fără să fie neapărat umană. Ea vine dintr-o altă lume. Uneori când te saturi de actorii de pe scenă, apelezi la păpușă. Avem și un text celebru, care se numește „Actorul și supramarioneta lui Gordon Craig.” Păpușa vine de foarte departe, poate dinaintea actorului. Ea vine din perioada primitivă a umanității și ea adună toate emoțiile pe care omul nu îndrăznește să le expună în public. Sunt multe teorii, dar îmi permit să fiu subiectiv în casa Babel. Ideea este că unii au pictat natura, alții au pictat realitatea, alții au pictat visul. Foarte puțini au îndrăznit să picteze un lucru, care la rândul lui vine din imaginație. Dincolo de aceste idei, care pot părea seci, trebuie să spun că această pictură este feminină, nu este o conotație negativă. Mă gândesc uneori la aceste picturi ca la o ilustrație de povești. Cum spunea și Carmen Olteanu, pictura este o expresie a sensibilității și a romantismului personal” , a fost mesajul Mihai Constantin Ranin, director al Teatrului Tony Bulandra.

Nu în ultimul rând, artistul Carmen Olteanu, a avut de transmis un mesaj în cadrul conferinței de presă, în care a vorbit despre emoțiile pe care vrea să le transmită prin lucrările sale.

„Sunt artist plastic, am absolvit Universitatea Națională de Arte Plastice din București. Am continuat cu masteratul și apoi cu doctoratul. Sunt totodată și profesor. Pictez de când eram copil și am păstrat o parte din copilărie, din inocență. De curând am vizitat Bienala de la Veneția, unde am urmărit cu interes prezentarea României. Pentru cei care nu știu, a fost regia unei tinere regizoare românce, care a pus în scenă un film despre corpul uman. Este vorba despre Adina Pintilie. M-am întors de acolo și am căutat, pentru că am considerat că este absolut necesar, că în spatele corpului întotdeauna vine o dorință, care ea vine din spirit și din nevoia spiritului de a arăta și de a obține ceva. Pentru că așa cum Adina Pintilie arată în film, astăzi, în contemporanitatea lumii în care trăim și în modernitatea de acum, ne dorim să fim de multe ori altceva decât suntem, dar toate aceste nevoi vin din necesitatea de a fi apreciați, iubiți, pentru că sunt fete care vor să arate ca niște păpuși sau chiar bărbați care vor să arate ca niște păpuși. Tablourile mele, deși vin cu o suprafață bidimensională, vreau să construiesc ideea de a ajunge la nevoia tridimensională de a crea legătura cu divinitatea, pentru că, în momentul în care dacă cineva se uită și vibrează la o imagine sau la o idee, sau la o amintire, sau o tristețe, cred că atunci dimensiunea tabloului se modifică prin imaginea pe care o propagă, la fel și oglinzile.”

Programul de astăzi:

16:00 Foaier TTB, Florica Ichim și istoria unui proiect cultural unic – revista Teatrul azi, comemorare și lansare de carte susținute de Ioana Anghel și Irina Zlotea

 

 

 

18:00 Sala Studio a TTB, Beckett, Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca;

 

 

 

19:00 Cinematograf Independența, Lumea e bine făcută – Partea a 2-a Europa,regia: Tudor Chirilă, film documentar de lung-metraj;

 

 

 

20:00 Sala Mare a TTB, San Chak: Life and Love story of Sin Chae HO,regia: Sunduck Han, Professional Theatre Company „Sae Buyk”,Coreea de Sud; 1h 30 min.

 

 

 

20:00 Curtea Domnească, Ooups!, mișcarea scenică: Jordi L. Vidal, Jordi L. Vidal Company, Belgia; 55 min.

 

 

 

21:30 Piața Mihai Viteazul, Incomica, Eccentrici Dadarò, Italia; 50 min.

 

 

 

LUNI, 13 iunie

 

 

 

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

 

 

 

16:00 Foaier TTB, Post-pandemic theatre, prelegere susținută de JeungWoo Son, profesor la Universitatea Kyonggi din Seul, Președinte al Korean Theatre Association, Coreea de Sud; 1h 30min.

 

 

 

18:00 Sala Studio a TTB, KASSANDRA, regia: Despoina Sarafeidou, Evangelia Andritsanou, 1+1=1 Theatre Company, Grecia; 1h

 

 

 

19:30 Sala Mare a TTB, Crimă și pedeapsă,regia: Dumitru Acriș, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, România; 1h 45 min.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *